Start
De Argumentenfabriek
Vrij Nederland
Helder Denken
Artikelen
Radio & TV
Contact

Snuiven is echt niet hip meer

Wat mij het meest irriteert aan de affaire-Oudkerk is dat de politiek de wethouder neerhaalt vanwege zijn (legale) bezoek aan een door de gemeente zelf uit de grond gestampt griezeloord en dat aan diens (illegale) vermeend gebruik van coca´ne verder geen woord wordt vuilgemaakt.

De affaire Oudkerk illustreert dat coke snuiven iets is wat je in Nederland lekker kunt doen, iets waar niemand last van heeft.

Maar zo is het niet. Coke snuiven is nog altijd een overtreding van de opiumwet. Bovendien is het moreel volstrekt verwerpelijk om dit type drugs te gebruiken.

Wonend in Quito, de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse Andesland Ecuador, op een dikke drie uur rijden van de grootste coca´nehel ter wereld, word ik steeds bozer om het hippe lekkerdoenimago dat 'de witte dame' nog altijd heeft in Nederland. Hier vlak over de grens in Colombia worden jaarlijks tientallen mensen vermoord of ontvoerd. Hele dorpen worden ontruimd, duizenden vrouwen en kinderen zijn ontheemd en op de vlucht. Honderden kinderen hebben uitslag op hun huid en longproblemen vanwege de pesticiden waarmee het Amerikaans-Colombiaanse leger de coca´neplantages besproeit.

En dit alles alleen maar omdat mensen zoals dokter Oudkerk, of in elk geval zijn vrienden, het lekker vinden om af en toe een lijntje te snuiven. 'Op oudjaar neem ik een snuif coke. Dat doe ik elk jaar, gewoon, omdat ik dat lekker vind. Is dat erg?' citeert Heleen van Royen de ex-wethouder. Ja, dat is dus heel erg. Wie coca´ne koopt, financiert direct een vuile oorlog. En Nederland koopt juist steeds meer coca´ne. Volgens de drugsmonitor van het Trimbosinstituut (2002) staat Nederland in Europa op de tweede plaats, na Groot BrittaniŰ. 0,4 procent van de bevolking gebruikte afgelopen jaar nog coca´ne. Dat zijn dus ruim 64 duizend mensen. Volgens de meest voorzichtige schattingen snuift en spuit Nederland jaarlijks circa drie miljoen gram coca´ne weg. Met een straatwaarde van 40 euro per gram, spenderen we dus elk jaar tenminste 120 miljoen euro aan dit goedje. Voor dat geld, of het deel dat ze in handen krijgen, kan de drugsmaffia in Colombia, Bolivia en Peru weer heel wat raketwerpers, machinegeweren en munitie kopen.

Maar mevrouw Van Royen vindt dit, net als de rest van Nederland, geen probleem. Voor haar valt de zucht naar coke onder de 'gezonde Hollandse driften'.'Je zou denken dat dit (naar de hoeren gaan en coke snuiven, KK) in een vrijgevochten stad als Amsterdam geen probleem is', schrijft ze, hip en hot als ze is. Maar het is dus wÚl een probleem.

Er is verdorie wel fout hout, foute koffie en foute kleding, en deze producten worden in het vrijgevochten Holland met een morele superioriteit gemeden als de pest. Maar coca´ne, het meest foute product ter wereld, dßt vindt de avant-garde nog altijd wel okay!

Zolang er zoveel mensen in Colombia en Bolivia creperen omdat wij op een feestje of in bed nog fit willen wezen, zolang er nog geen Max Havelaar-coca´ne is zo lang moeten al die hippe Nederlanders hun 'gezonde Hollandse driften' maar aan de ketting leggen. 

Op dit artikel berust copyright! ę 2005 de Volkskrant